Sint-Elooisfeest

Sint-Elooi is de patroonheilige van de metaalbewerkers (maar ook van o.a. elektriciens, horlogemakers, lampenmakers, informatici, …).

 

Vanwaar Sint-Elooi? Een beetje geschiedenis…

 

Eligius van Noyon (ofwel ‘Sint-Elooi’) werd geboren in de 6e eeuw en opgeleid door zijn vader tot goudsmid. Omwille van zijn vaardigheid en eerlijkheid stond hij in dienst van koning Chlotaruis II en later van diens zoon koning Dagobert. Hij werd vooral geprezen om zijn barmhartigheid waardoor hij na de dood van koning Dagobert tot priester werd gewijd.

Na zijn eigen dood (op 1 december) beeldde men Eligius voornamelijk uit met een staf in de ene hand en een hamer in de andere hand. Ook tal van andere attributen ( zoals gereedschappen die bij de uitoefening van zijn beroep als goudsmid hoorden) werden vaak bij hem afgebeeld. Over de jaren heen groeide zijn ‘kring van vereerders’ uit tot niet enkel goudsmids maar tot alle ambachten die met hamer of andere uitgebeelde attributen werkten.

 

De feestdagen waarop we Eligius herdenken, vallen op 1 december waar we ‘koude’ Sint-Elooi vieren en op 25 juni ‘warme’ Sint-Elooi.

 

Klein weetje: De twee gemeenten ‘Sint-Eloois-Winkel’ en ‘Sint-Eloois-Vijve’ gelegen dicht bij Kortrijk zijn vernoemd naar ‘Sint-Elooi’, omdat ze er steevast van overtuigd zijn dat Eligius er ooit nog heeft verbleven.

 

Met SAEY vieren we elk jaar in het eerste weekend van december deze ‘koude’ feestdag met een Sint-Elooisfeest. Het moment om alle collega’s bij elkaar te krijgen en in een informele sfeer het jaar af te sluiten.